Etusivu / Ajankohtaista / Etäeläinlääkärin apu on lähellä

Etäeläinlääkärin apu on lähellä

LähiVet on eläinlääkäri Eva Kaistin perustama yritys, jossa on töissä muitakin eläinlääkäreitä.

”Tuotamme pääasiassa etäeläinlääkäripalveluja LähiTapiolan LemmikkiHelppi-järjestelmään. Siellä LähiTapiolan sairaskuluvakuutuksen piirissä olevan eläimen omistaja voi ottaa chat-yhteyden etäeläinlääkäriin”, Kaisti kertoo.

Palvelua hän tarjoaa koko Suomeen kello 7–23. Hänen lisäkseen LähiTapiolan LemmikkiHelppiin palveluja tarjoaa Omaeläinklinikka. LähiVet tarjoaa apua viikossa noin sadalle lemmikinomistajalle.

Potilaista 95 prosenttia on koiria. Jotkut eläinten omistajat ottavat yhteyttä kysyäkseen, kannattaisiko eläin viedä päivystykseen.

”Yhteydenottoja tulee tasaisesti koko päivän. Aamulla ennen töihin menoa on yksi piikki, päivällä vähän hiljaisempaa, ja illalla taas neljästä kahdeksaan kiireisempää.”

Omistajalta vaaditaan enemmän

Potilaiden ongelmat ovat moninaisia, laidasta laitaan. On iho-ongelmia, korva- tai silmävaivoja, kysymyksiä hammasasioista, myrkytysepäilyjä tai ontumisia.

”Myrkytysepäilyjä voi tulla suklaasta, xylitolista, nuuskasta tai lääkkeistä. Paljon tulee kuvia ihopateista. Kesällä oli punkkeja, ampiaisenpistoja, kyynpuremia, haavoja ja ruhjeita”, Kaisti luettelee.

Asiakas on yhteydessä chatin kautta. Hän voi lähettää kuvia ongelmasta, ja tarvittaessa eläinlääkäri voi ottaa videoyhteyden.

Noin 60 prosenttia ongelmista hoidetaan etänä, 15 prosentille suositellaan päivystyksessä käyntiä ja lopuille kiireetöntä käyntiä jatkotutkimuksissa.

”Kiireetöntä jatkotutkimusta tarvitseville suosittelen suoraan spesialistia, vaikka niin, että tuo ontuma näyttää siltä, että kannattaa käydä ortopedilla tai tuosta patista kannattaisi ottaa ohutneulanäyte ihospesialistilla”, Kaisti kertoo.

Etäelänlääkäri ei määrää lääkkeitä, mutta voi suositella vapaakaupasta itsehoitotuotteita, esimerkiksi desinfiointiainetta, tassusidetarviketta tai kyytablettia.

Etäeläinlääkäri laittaa omistajan tekemään paljon itse. Kaisti lähettää monesti asiakkaalle ohjeet esimerkiksi ontumatutkimiseen.

”Se ei ole tietenkään sama kuin eläinlääkärin tekemä tutkimus, mutta saa siitä vähän osviittaa. Ilman ohjetta omistaja ei ehkä huomaa, että toinen takajalka on selvästi turvoksissa toiseen verrattuna. Lemmikin tutkiminen itse vaatii omistajalta käsittelytaitoa. Jos ei saa koiraa pois sängyn alta, etänä en voi auttaa.”

Provet Cloud sopii etäeläinlääkärille

Etäeläinlääkärin palvelut hoituvat Provet Cloudissa yksinkertaisesti ja helposti.

”Tätä ei voi tietysti verrata praktiikkaan, kun koko käynti hoidetaan kymmenellä klikkauksella. Teen myös jonkun verran kotikäyntejä. Niihin laskuihin naputellaan paljon tarvikkeita ja pyöritetään labraparametrejä”, Kaisti sanoo.